Korespondenční adresa

pátek 25. října 2013

Jak už jsem se chlubila před týdnem, procházím právě životním obdobím zvaným stěhování. Kromě objíždění obchodních domů s nábytkem, tahání krabic (aspoň že o jejich sehnání není při mojí práci u přepravní společnosti nouze), půjčování vozíků, využívání přátel na nošení věcí do třetího patra bez výtahů a jiných radostí jsem ale narazila na věc, která může za mé útrpné namáhání paměti, dlouhé hodiny sezení u počítače (no... delší než obvykle) a černé kruhy pod očima. Říká se jí korespondenční adresa.

Nahlásit změnu adresy přátelům kvůli případným pohlednicím z cest není (zvláště v době sociálních sítí) žádná práce. Na Postcrossingu (aby vám chodily pohlednice od lidí, které jste v životě neviděli) a ve školním ISu ji také změníte briskně. U věrnostního programu Tesco Clubcard budete chvíli nadávat při zjištění, že musíte na infolinku zavolat (vážně, v jaké době to žijeme, že nemají online rozhraní?).

Nicméně ta zábavná část teprve přichází. Víte, kdo další vám posílá dopisy? A co hůř, kdo vám je neposílá, ale má vaši adresu a v případě potřeby by vám napsal...? A nedopsal se, protože vy mezitím zapomenete, že ještě jemu je potřeba změnu adresy nahlásit.
Marně se snažím z paměti vydolovat všechny weby, věrnostní programy, internetové obchody a další služby, od nichž mi jednou ročně přijde nějaká vyžádaná obálka, a pomalu se smiřuji s tím, že si budu muset příštích pár měsíců ještě chodit pro část pošty na starou adresu. Aspoň máme to štěstí, že si schránku ve starém domově můžeme ještě nějakou dobu ponechat (výhody bydlení v domě, který patří někomu z rodiny).

Přitom bych tímhle vším ale vůbec nemusela procházet, kdyby některá ze služeb MojeID, OpenID a podobných byla podporovaná v širším rozsahu. Ráda bych se SvýmID přihlašovala dověrnostního programu Tchiba, Tesca, Markse&Spencera, a všech ostatních... Pak by mi totiž stačilo změnit údaje na jednom místě, a všude by aktualizaci přijali automaticky. Jediné místo, kde to momentálně využiji, je ale CZC. Well done.

0 komentářů:

Okomentovat