Jak nepronajímat byt

pátek 25. října 2013

Pronajmu byt 2+1 (60 m2) na ulici Palackého třída v Brně. Ne studenti. Nástup možný ihned.

Je tohle inzerát (bez fotek, s částkou 10000, bez vysvětlení, zda je to včetně energií, služeb apod.), který by vás přiměl uvažovat o pronájmu zmíněného bytu? Nebo alespoň plýtvat energií a časem na to, abyste se na něj šli podívat? Není. Jen ve vás zanechá nepříjemný pocit, že pokračováním na další inzerát na daném webu možná zahodíte byt, který by byl přesně podle vašich představ. Nemáte ale chuť už postopadesáté kontaktovat majitele bytu prakticky naslepo a na všechno se vyptávat.

Když mám uvažovat o pronájmu bytu, potřebuji hned při prvním kontaktu (kterým - alespoň pro mne - bývá většinou online inzerát) vědět několik věcí:

  • kde byt leží - městská část, ulice a ideálně i číslo. Nebo alespoň bližší specifikace (na ulici Křídlovická, hned u Billy). Výše zmíněná Palackého třída je snad nejdelší ulice v Brně, a bydlet na jednom konci rozhodně není totéž, jako na druhém. Konkrétní adresa nás zajímá mnohem víc, než obecné řeči o tom, že je v okolí školka, obchod, hezká příroda, ale i skvělá dopravní dostupnost. To všechno si zjistíme a o lokalitě si uděláme představu sami, stačí nám jen vědět, kde to je.
  • kolik stojí nájem, kolik služby (a co všechno je v nich zahrnuto), kolik další energie (zda je v bytě jen elektřina, nebo i plyn). Aspoň tohle minimum. Ideálně napište i způsob vytápění a ohřevu teplé vody (stejně se na to hned při prvním telefonátu nebo e-mailu zeptáme). Chceme vědět, kolik přesně budeme platit, a za co.
  • dispozice bytu. Počet pokojů, kuchyň/kuchyňský kout, plocha bytu, ve kterém je patře, dům s výtahem nebo bez, zda má balkón/terasu/předzahrádku...
  • jak byt vypadá. Ano, chceme mít nějakou představu ještě než půjdeme na prohlídku. V jak starém domě se byt nachází? Je to předloni dostavěná novostavba, byt je moderní, světlý, pokoje velké a vzdušné? Nebo nabízíte byt v paneláku z osmdesátých let, na kterém se od jeho postavení nic nerekonstruovalo? Je koupelna malá stístěná místnost dohromady s WC? Je tam jen sprchový kout? Napište to. Pro někoho to může být klíčový prvek pro výběr bytu, a tím, že tyto věci zjistí až při osobní prohlídce, jen obíráte sebe i jeho o čas.
  • zařízení. Chcete byt pronajímat zařízený, nebo ne? Pokud částečně, co tam necháte?
  • fotky!!! A prosím ne fotky stěny a gauče před ní, který si stejně odvezete. Chceme vidět fotky kuchyně, koupelny, předsíně, pokojů, balkonu/terasy. Celých místnosti, ne jen jednotlivých rohů tak, aby se hlavně nedalo zjistit, jak jsou pokoje velké a odkud kam vedou dveře. Potěší i fotka celého domu. Nebojte se jich nasázet klidně 10, 15. Zveřejňování více fotek sice občas stojí víc peněz, ale ušetří spoustu času, který by jinak zabraly osobní prohlídky s lidmi, kteří z internetu nemohou zjistit, že byt nesplňuje ani jejich základní požadavky.
  • půdorys. Každého zajímá, jak je ten byt vlastně řešen, a z fotek se to (jak už jsem psala) nedá vždy poznat. Nejlépe okótovaný půdorys, prosím.
  • ne studenty, ne rodiny s dětmi, ne menšiny, ne zvířata, ne bledé pihovaté zrzky. Prosím, diktujte si co chcete, je to váš byt... Ale napište to. Většina majitelů, se kterými jsem mluvila, nechtěla v bytě zvířata, ale jen naprosté minimum z nich bylo schopno tuto skutečnost do inzerátu napsat.
  • od kdy je byt volný.


Další informace už rádi zjistíme telefonátem, e-mailem, nebo při prohlídce bytu.

0 komentářů:

Okomentovat