Bydlení je hra

úterý 15. října 2013

...s pěkně složitými pravidly.

Momentálně bydlíme ve starém 2+1, kde jedna místnost slouží celá pouze jako skladiště plné (mnohdy ani ne našich) věcí. Druhá pak je zároveň ložnicí a pracovnou se dvěma velkými pracovními stoly, a několika skříněmi. Kuchyň je dlouhá úzká nudle s oknem na jedné strašně a linkou na druhé, takže tam není neustále žádné světlo, linka je krátká a pracovního i úložného prostoru dost málo.
Koupelna dohromady s WC je velmi stísněná a teplá voda je řešená nevelkým bojlerem, pračku v bytě není kam dát, protože na ni nejsou udělané odpady... Stropy jsou vysoké, topení je řešeno plynovou wawkou v jednom pokoji a jednou v kuchyni (takže vytopení těch velkých a vysokých pokojů trvá dlouho a stojí hodně). S každou návštěvou, která přijde, si nemá pořádně kam sednout, a my nemáme pořádně kam zalézt třeba se převléct (nepočítaje skladiště), neexistuje si jít lehnout dřív, když tu lidi zůstávají dlouho do večera nebo přes noc.
Polohou je nicméně bydlení ideální - v centru Brna, 5 minut pěšky od hlavního nádraží a OC Vaňkovka, dokonalá dostupnost dopravy i služeb... A ten dům a byt má svoji atmosféru plynoucí z mnoha zážitků a vzpomínek.

Před nějakou dobou jsme se definitivně rozhodli, že se přestěhujeme. Chtěli jsme byt prostorný, nový nebo po rekonstrukci, 2+kk/2+1/3+kk o výměře aspoň 55 m2. Jednou z podmínek byla třeba možnost mít v bytě zvíře. Při hledání a prohlížení jsme narazili na 4+1 (105 m2) na brněnských Vinohradech, za rozumnou cenu, ve skvělém stavu. Po osobní prohlídce jsme dlouho neváhali a byt si zamluvili, začátkem listopadu se budeme stěhovat.
Půdorys kreslený od oka. Pokoje nejsou v úplně nejlepším poměru, ale pro představu to stačí.

Líbí se mi, že je v bytě několik pokojů, několik oddělených místností. Líbí se mi, že se z ložnice dá jít jak do šatny, tak do koupelny - ale že je zároveň do koupelny i druhý vstup, takže všechny návštěvy nemusí chodit přes ložnici. Líbí se mi, že je koupelna velká a prostorná, o té obří rohové vaně nemluvě.
Mám ráda, když byt působí světlým a prostorným dojmem, čemuž tady napomáhá to, že jsou mezi některými místnostmi velké průchody, ne malé věčně zavřené dveře. Díky šatnám nebudeme muset mít zdi obeskládané skříněmi na všemožné věci - šatny sestávají z několika velkých vestavěných skříní, do kterých se všechno vejde. Kuchyň je velmi prakticky řešená, hodně prostorná, myčka je příjemným bonusem.

A proč že je bydlení hra se složitými pravidly? No, byla potřeba zajistit spoustu věcí.
Zaprvé samozřejmě nájemní smlouvu. Nikdy jsem žádnou nesestavovala ani nepodepisovala, ale ochotně jsem od známých i z internetu načerpala informace o tom, co musí obsahovat a na co si naopak dávat pozor, aby tam nebylo... Na smlouvě jsme se tedy nakonec s majitelkou dohodli.

Další věcí je elektřina a internet. Oboje si přepíšeme na sebe a sami vybereme poskytovatele, tarif a podobně. Rozhodla jsem se si dopředu prostudovat nabídku jednotlivých společností, abych pak mohla informovaně vybírat.
Nabídka internetu nebyla nijak složitá - možnosti jsou buď UPC, nebo NetBox, fajn, najdu si ceníky na jejich webech, nabízí několik tarifů, všechny přehledně popsány, vidím tabulky s cenami, najdu si informace o dalších poplatcích, srovnám a vyberu si. Žádný problém.

Totéž očekávám od elektřiny - a zde je kámen úrazu. Vždycky jsem měla povědomí o tom, že existují dva principy platby za elektřinu - buď máme na celé zvolené období fixní (neměnnou) cenu, nebo se výše našich plateb bude měnit podle ceny elektřiny na trhu. Co jsem ale netušila bylo, že ke každému z těchto typů existuje ještě pět různých tarifů, jejichž odlišnosti se z popisu na internetu nedají dost dobře porovnat, protože nejsou nikde přehledně vypsány, o cenách nemluvě.
Místy potkáte kalkulátory, které se vás ptají: Do jaké distribuční oblasti patříte? Ehm... Brno. Jižní Morava. Ne, takové možnosti tam nejsou. Kolik jste spotřebovali MWh za minulé období? Netuším, neměli jsme elektroměr. Jaký máte jistič? Nevím, na tohle jsem se fakt neptala. Distribuční sazba? Bože, začínám si připadat hloupě. Uvítala bych vysvětlivky, jak tohle všechno zjistím, ale to bych chtěla moc.
Produkty s názvy Elektřina, Elektřina Trend, Jistota elektřina, ČEZ Fix, eTarif, eTarif FIX, Comfort, Měsíc, Kvartál... Netuším, co si pod tím představit, a jejich popisy také nezkušenému člověku moc nepomáhají. Nikde nejsou přehledně popsány jejich vlastnosti, nikde není srovnání. Přítel už se směje mému úpění: Proboha, já chci prostě elektřinu! Chci toho tolik?
Hlavně že si to můžu objednat online - vskutku uklidňující. Ovšem až poté, co osobně zajdu na jejich pobočku a nechám si živým člověkem poradit a všechno vysvětlit.

Ale stejně se do nového bytu těším.

0 komentářů:

Okomentovat